DEI Training in Kokkola

Kokkola panostaa monimuotoisuusjohtamiseen


Kokkolan tavoitteena on olla kaupunki, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus kasvaa omaksi itsekseen ja ihmiselämän moninaisuus huomioidaan palveluissa. Tavoite on tärkeä, sillä kaupungin palvelut ovat päivittäin läsnä yli 48 000 kokkolalaisen arjessa aina vauvasta vaariin. Mukaan mahtuu moninainen joukko ihmisiä eri taustoista, kulttuureista ja elämäntilanteista. Saavuttaakseen tavoitteensa Kokkolan kaupunki panostaa DEI-työhön. Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja henkilöstöjohtaja Kirsi Rytkönen kertovat, mitä monimuotoisuuden huomioiminen merkitsee kaupunkien menestykselle. Includia valmensi Kokkolan kaupungin johtoryhmää ja esihenkilöitä monimuotoisuusjohtamisesta.

  • Mitä? Osallistavia valmennuksia monimuotoisuusjohtamisesta

  • Kenelle? Kokkolan kaupungin esihenkilöitä ja johtoryhmä

  • Miksi? Monimuotoisuuden edistäminen ja yhdenvertainen kohtelu ovat erityisen tärkeitä taitoja kaupungilla työskenteleville ja kaupungin menestymiselle.

Monimuotoisuuden huomioiminen johtaa parempaan arkeen

Summary in English below!

Kokkolan kaupunki on sitoutunut vahvasti monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseen. “Haluamme olla kaupunki, jonka jokainen voi kokea omakseen ja jossa jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus kasvaa omaksi itsekseen. Tämä on kirjattu myös strategiaamme”, kertoo Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila. “Meille tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla kaupungin asukkailla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja hyötyä kaupungin tarjoamista palveluista”, Mattila jatkaa.

Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseen viitataan usein kirjainyhdistelmällä DEI, joka tulee englannin kielen sanoista diversity, equity ja inclusion. “Monimuotoisuudella tarkoitetaan sitä, että yhteisö koostuu keskenään erilaisista ihmisistä. Aivan jokainen yhteisö on tavalla tai toisella monimuotoinen”, muistuttaa Includia Leadershipin perustaja ja toimitusjohtaja Jonna Louvrier. “Yhdenvertaisuus tarkoittaa niiden esteiden aktiivista tunnistamista ja poistamista, jotka asettavat ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Osallisuus puolestaan on tietoista ja aktiivista mukaan ottamista ja arvostavaa kohtaamista”, kiteyttää Louvrier.

“Kävimme johtoryhmänä erään parhaista keskusteluistamme valmennuksen aikana.”

— Kaupunginjohtaja Stina Mattila

Mattilan mukaan aito monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistäminen on pitkäjänteistä työtä, joka edellyttää strategisten linjausten lisäksi paneutumista käytäntöihin ja yksityiskohtiin. “Asioihin havahtumista niiden oivaltamista”, Mattila summaa. “Includian valmennukset laajensivat ymmärrystämme siitä, mistä puhumme, kun puhumme monimuotoisuudesta. Monimuotoisuudessa ei ole kyse vain esimerkiksi uskonnosta tai kulttuuritaustasta. Kyse on huomattavasti laajemmasta asiasta, joka koskettaa meistä jokaista”, kertoo valmennukseen osallistunut Mattila. “Includian valmennusten aikana teimme harjoituksia ja keskustelimme todentuntuisten tilannekuvausten äärellä. Kävimme johtoryhmänä erään parhaista keskusteluistamme valmennuksen aikana ja oivalsimme samalla paljon uutta toinen toisistamme.”

“DEI-valmennusten avulla lisäämme esihenkilöiden ja johtoryhmän ymmärrystä monimuotoisuudesta”, sanoo Louvrier. “Kun kaupunkiorganisaatiot panostavat henkilöstön DEI-osaamisen kehittämiseen pitkäjänteisesti, on lopputuloksena usein parempia, aidosti kuntalaislähtöisiä palveluita ja tiloja. Tämä näkyy esimerkiksi inklusiivisissa suunnitteluprosesseissa, joissa jo alusta alkaen huomioidaan erilaiset ihmisryhmät ja heidän tarpeensa. DEI-työssä ei siten ole kyse ylimääräisestä ‘lisätehtävästä’, vaan toimintatavasta, joka parhaimmillaan parantaa kunnan palveluiden laatua ja tehokkuutta”, kuvaa Louvrier.

“Kun ymmärrämme paremmin monimuotoisuutta, osaamme myös kohdata erilaisuutta luontevammin ja stereotypisoimatta. Panostamalla DEI-työhön työskentelemme sen eteen, että jokainen kokkolalainen tulee kohdatuksi ja arvostetuksi juuri sellaisena kuin on. Kokkolalaisten yhteisö koostuu esimerkiksi monista eri kulttuureista, kielistä, koulutustaustoista ja  uskonnoista, ja ihmiset elävät erilaisissa elämäntilanteissa. Tulevaisuudessa monimuotoisuus tulee vain lisääntymään, sillä Kokkolan väestö kasvaa tällä hetkellä erityisesti ulkomailta muuttavista henkilöistä”, jatkaa Mattila. Mattilan mukaan kaupungit ja kunnat ovatkin keskeisessä asemassa yhdenvertaisuuden ja samalla hyvinvoinnin edistämisessä.

Avainasemassa osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Kuntia koskettaa työvoimapula ja työvoima ikääntyy. Kevan (2021) ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä alalta eläköityy noin kolmannes. “Kunnat joutuvat muiden työnantajien tavoin kilpailemaan parhaista osaajista. Viime vuosina yhä useammat työnhakijat ovat olleet kiinnostuneita siitä, miten me Kokkolan kaupungilla edistämme monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta”, kertoo henkilöstöjohtajana työskentelevä Kirsi Rytkönen. Rytkösen mukaan erityisesti Kokkolan kaupungin käyttöön ottama anonyymi rekrytointi, jossa hakemuksia käsitellään ilman tunnistetietoja, on saanut hakijoilta runsaasti kiitosta. “DEI-teemojen näkyminen jo rekrytointivaiheessa on vaikuttanut positiivisesti työnantajamielikuvaamme.”

Monimuotoisuusjohtamista tutkineen Louvrierin mukaan pitkäjänteisen DEI-työn on tunnistettu vahvistavan paitsi työnantajan veto- myös pitovoimaa. “Kun organisaatio on veto- ja pitovoimainen, työnhakijat ovat kiinnostuneita siitä, rekrytointiin liittyvät kustannukset pysyvät kohtuullisina, vaihtuvuus vähenee ja työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä ja työnantajaansa”, summaa Louvrier.

“Kokkolan kaupungin tavoin myös kaupunkiorganisaatiomme on moninainen. Työ täyttää valtavan ison osan ihmisen elämästä ja on tärkeää, että työssä jokainen tulee arvostetuksi ja kunnioitetuksi juuri sellaisena kuin on.  Tämä on suoraan yhteydessä hyvinvointiin. Jos haluamme tavoittaa parhaat osaajat ja saada pitkiä työuria, on DEI-työhön panostaminen välttämätöntä”, tiivistää Rytkönen. “Samalla varmistamme, että pystymme jatkossakin tuottamaan lakisääteiset palvelumme.”

“Includian valmentajat onnistuivat istuttamaan siemeniä, jotka nyt itävät työyhteisömme arjessa.”

— Henkilöstöjohtaja Kirsi Rytkönen

Kokkolan kaupungin päätös ryhtyä DEI-työhön syntyi yhteisissä keskusteluissa, joissa olivat läsnä niin kaupungin johto, valtuusto, luottamushenkilöt kuin muu henkilöstö. “Koen, että tämä oli meille oikea tapa lähteä liikkeelle uuden teeman kanssa - ei työntäen vaan keskustellen. Koimme asian yhdessä tärkeäksi edistää”, muistelee Rytkönen. Vaikka tahtotila DEI-työlle oli vahva, suhtautui osa organisaation jäsenistä vieraaseen, kolmikirjaimiseen rimpsuun epäilevästi. “Aluksi oli vaikeaa saada ihmisiä mukaan DEI-valmennuksiin”, myöntää Mattila. “Henkilöstön suhtautuminen oli hyvin vaihtelevaa. Osa kiitteli, mutta oli myös ihmetystä ja naureskelua.”

Mattilan ja Rytkösen mukaan Includian tuki oli tärkeässä roolissa osallistujien houkuttelussa. “Includian valmentajat houkuttelivat taitavasti kiinnostusta esille. Jonna kävi esimerkiksi esihenkilöinfossamme kertomassa valmennuksista ja teki viestintämme tueksi videon, jossa monelle vieraat käsitteet avattiin juuri meidän arkeemme sopivalla tavalla. Tämä rohkaisi monia osallistumaan. Kaikki Includian tekeminen aina valmennusten sisällöistä viestintään on ollut juuri meidän tarpeisiimme räätälöityä. Tapasimme yhteistyömme aikana säännöllisesti, kävimme läpi osallistujilta tullutta palautetta ja teimme tarvittaessa muokkauksia sisältöihin”, kiittää Rytkönen.

Erilaiset suhtautumiset DEI-teemaan ovat näkyneet myös valmennusten aikana, mutta vaikeistakin aiheista on keskusteltu rakentavasti. “Valmennuksia on leimannut psykologisen turvallisuuden ilmapiiri ja keskustelut ovat olleet todella rehellisiä, aitoja ja moninaisia. Ei ole tarvinnut jännittää tai pelätä tulevansa tuomituksi”, kuvailee Rytkönen. “Valmennusten jälkeen osallistujilta saamamme palaute on ollut yksinomaan positiivista. Myös osallistujat, jotka menivät valmennukseen epäilevällä ja jopa hieman vastahakoisella asenteella ovat sanoneet, että ‘olipa mahtavaa, että en jättänyt tätä välistä!’ Includian valmentajat onnistuivat istuttamaan siemeniä, jotka nyt itävät työyhteisömme arjessa.” Mattila on samoilla linjoilla: “Olen saanut itsellenikin valmennuksista uutta ajattelun siementä.”

“Kyse on meille kaikille tärkeistä tulevaisuuden työelämätaidoista.”

Mattila ja Rytkönen haluavat antaa neuvon kunnille ja kaupungeille, jotka pohtivat DEI-työhön ryhtymistä: “Rohkeasti vaan matkalle, se kannattaa ja palkitsee. Ei kannata jäädä odottamaan, että kaikki organisaatiossa olisivat DEI-työstä samaa mieltä, vaan yhteistä tahtotilaa kannattaa alkaa rakentamaan nöyrästi, rohkeasti ja yhdessä. Nopeita pikavoittoja ei ole, mutta pienilläkin teoilla on merkitystä. Loppujen lopuksi kyse on meille kaikille tärkeistä tulevaisuuden työelämätaidoista.”

Summary in English


The city of Kokkola is strongly committed to promoting diversity, equality, and inclusion. According to Mayor Stina Mattila, they aspire to be a city where everyone can experience a sense of belonging, and every young person has the opportunity to grow into their true selves. This commitment is directly reflected in the city's strategy. Mattila emphasizes that this means providing equal opportunities for all residents to take part and benefit from the services the city offers.

Mayor Mattila emphasizes that genuine promotion of diversity, equity, and inclusion requires long-term efforts, involving not only strategic commitments but also a focus on practicalities and details. She highlights the need for awareness and general understanding of these concepts. Mattila mentions that the trainings expanded their understanding of diversity beyond factors like religion or cultural background, emphasizing that it is a broader issue that touches everyone.

"Includia's training sessions expanded our understanding of what we mean when we talk about diversity."

— Mayor Stina Mattila

The training involved exercises and discussions around real-life scenarios. Mattila notes that during one of the best discussions in the leadership team, they gained new insights from each other and created common ground. Long-term investments in developing DEI competencies among staff in city organizations often lead to better, genuinely citizen-centric services and spaces. This is evident in inclusive planning processes that consider the needs of diverse groups that live in the city and use its services from the outset.

DEI work is not an additional task but a way of operating that, at its best, improves the quality and efficiency of municipal services. Mattila believes that by understanding diversity better, people can naturally encounter differences without stereotyping. Investing in DEI work is an effort to ensure that every resident of Kokkola is recognized and valued for who they are. As Kokkola's population is growing, especially with individuals moving from abroad, Mattila sees cities and municipalities as crucial in advancing equality and well-being.


Kokkola, like many municipalities, faces workforce shortages and an aging workforce. Approximately one-third of the workforce is expected to retire by 2030. Kirsi Rytkönen, the city's HR director, also notes increased interest from job seekers in how Kokkola promotes diversity and equality. The city's adaptation of anonymous recruitment, where applications are processed without identifiable information, has received praise and positively impacted its employer image.

Long-term DEI efforts enhance both the attractiveness and retention of employees. Rytkönen emphasizes that investing in DEI is essential for attracting the best talents and ensuring well-being, especially as work constitutes a significant part of one’s life. The decision to engage in DEI work in Kokkola involved collaborative discussions among city leadership, council, and staff. Despite initial skepticism and varied reactions within the organization, Includia's support played a crucial role in engaging participants. The training sessions, characterized by a psychologically safe atmosphere, facilitated honest and diverse discussions, leaving a positive impact on the workplace culture. Mattila and Rytkönen encourage other municipalities to embark on the DEI journey, emphasizing the importance of collective commitment and gradual progress in building a more inclusive future workforce.

Previous
Previous

Geological Survey of Finland

Next
Next

Espoon kaupunki - City of Espoo